تجربه کاربری (UX) چیست؟ | طراح UX برای ایجاد یک تجربه چه می کند
انتشار: خرداد 31، 1402
بروزرسانی:
01 تیر 1404
تجربه کاربری (UX) چیست؟ | طراح UX برای ایجاد یک تجربه چه می کند
در این قسمت کاربر باید بتواند محصول یا خدمات شما راحت پیدا کند. این یکی خیلی واضح است؛ اگر شما دنبال چیزی بگیردید ولی پیدا نکنید، از آن صرف نظر می کنید و می روید سراغ گزینه های بعدی! بنابراین اطلاعاتی که در معرض دید مخاطب قرار می دهید باید به چشم بیاید و در عین حال مرور آن ها آسان باشد. اگر کاربر مشکلی داشته باشد، باید بتواند خیلی سریع راه حل آن را در صفحه شما پیدا کند.
ویژگی پنجم؛ دسترسی پذیر باشد
یکی دیگر از نکات این است که اهداف کسب و کار و چشم اندازهایش را به دقت کنکاش می\u200eکنیم تا بهتر بدانیم مخاطب یا مشتری قرار است چه تصویر یا تجربه ای از برند را به دست بیاورد. این مرحله از طراحی تجربه کاربری شباهت زیاد به پروژه\u200eهای تحقیقات بازاریابی دارد و بیشتر برای محصولات جدید استفاده می شود.
2. تحلیل اطلاعات
تجربه کاربری بازخورد کاربر هنگام استفاده از محصولات یا خدمات شماست؛ به عبارت دیگر، کاربر وقتی از محصول شما استفاده می کند، چه حسی دارد و چه فکری می کند.
Iphone
حدود پانزده دقیقه به جلسه مانده بود و باید زودتر به دفتر می رسیدم. مثل همیشه در پارک نزدیک شرکت، سنگ\u200eفرش\u200eها را نادیده گرفتم و همینطور بی \u200eملاحظه از وسط چمن رد شدم.
تجربه کاربری تعامل و تجربه کاربر با آن چیزی است که ما با طراحی فضای بصری به عنوان رابط کاربری پیش روی او گذاشته\u200e ایم. این یعنی UX و UI به شدت به هم وابسته هستند و شاید بخش زیادی از تجربه کاربری مربوط به کار کردن با رابط کاربری طراحی شده برای محصول یا خدمت شما باشد.
حتما بخوانید: ده راهکار UX برای مجاب کردن مشتری به خرید
چند مثال از ایجاد یک تجربه کاربری خوب
021-58438داخلی 1
طراحی UX چه مراحلی دارد؟
همانطور که گفیتم هدف طراحی UX این است که تجربیات دلخواه، آسان، کارآمد و مناسب در همه زمینه های یک محصول ایجاد کند. از انتخاب و فرآیند خرید گرفته تا استفاده از آن توسط کاربر.
محصولی که در قالب تجربه کاربری ارائه می\u200eدهید باید دقیقاً نیاز مخاطب را رفع کند. باید بدانید اگر خلاء مورد نظر مخاطب پر نشود، در نتیجه انگیزه ای برای استفاده از محصول یا خدمات شما نخواهد داشت.
ویژگی دوم؛ قابل استفاده باشد
پس از اینکه نسخه مفهومی یا همان پروتوتایپ ما تکمیل شد، آن را برای تبدیل شدن به یک سرویس جدید به دست طراحان می\u200eسپاریم. اگر فرض کنیم محصول ما قرار است یک صفحه وب باشد، در این مرحله گرافیست باید تصمیمی که ما در مورد تجربه کاربری خودمان گرفته\u200eایم را با استفاده از رنگ، تصویر و پرداخت جزئیات، به آن چیزی که مد نظر است، تبدیل کند. پس از اتمام طراحی اولیه، بسته را تقدیم بخش کدنویسی می\u200eکنیم تا فرآیند استقرار طرح را انجام دهند.
تفاوت تجربه کاربری با رابط کاربری چیست؟
با توجه به این جمله، مهم ترین کار این است بفهمید که چه چیزی را باید حل کنید؟ چه چیزی را باید بهتر کنید؟ کاربر با چه چیزهایی، اثر بهتری از محصول شما در ذهنش می ماند؟
باورش سخت است که حواسش به این نکته هم بوده که بصورت اتفاقی برنامه اشتباهی به مخاطب اعلام نکند و تجربه بدی برایش رقم نزند.
یک تجربه کاربری ایده آل باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟
نکته:برای خلق یک تجربه کاربری بی نظیر، داشتن هماهنگی چند رشته ای بین بخش های مختلف مجموعه شما و بهره گیری از متخصص\u200eهای کاربلد بازاریابی، گرافیک، طراحی، داده کاوی و هر آنچه با کاربر سر و کار دارد ضروری است.
سازمان جهانی استاندارد (ایزو) تجربه کاربری را اینگونه تعریف می کند:
اما در جستجوهایی که برای این مقاله داشتم به مدل جالبی از پیتر مارویل برخوردم که حدس می\u200eزنم در نظر گرفتن عناصرش می تواند برای رسیدن به یک تجربه کاربری ایده آل کمک کند.
از همان اول در هر مرحله شما یک تجربه بد داشتید و در ذهنتان می گفتید که اگر فلانطور بود بهتر بود.
البته فقط استفاده آسان از محصول ملاک نیست. محصولاتی مثل آیفون که UX فوق العاده ای دارند، نه تنها به قابلیت استفاده و کاربرد راحت آن توجه دارند، بلکه بر جنبه های دیگری مثل لذت، کارایی و سرگرمی هم تمرکز می کنند.
طراحی تجربه کاربری (UX Design) چیست؟
در این مطالعه، دلایلی از جمله دقیق نبودن جستجوی داخلی سایت، ترکیب غیرمنطقی منوها، نبودن فیلترهای مناسب جستجو و بهینه نبودن نمایش در موبایل از مهم ترین مسائلی بوده است که پاسخ دهندگان با آن چالش داشته اند. حالا در نظر بگیرید با همه گیر شدن استفاده از تبلت و موبایل تا چه حد نوع طراحی شما اهمیت پیدا می کند.
اگر تا اینجا با مفهوم تجربه کاربری آشنا شده \u200eاید، ممکن است این سؤال برایتان پیش بیاید که فرق UX با UI دارد!؟
این یعنی دو تجربه کاربری متفاوت و اثری که از استفاده از دو سایت مختلف که در ذهن کاربر باقی می ماند. در ادامه همین ماجرا باید بگویم، این تجربه ها و حس ها آنقدر مهم هستند که روی تصمیم کاربر برای خرید و استفاده مجدد از محصولات و خدمات به شدت تاثیر می گذارد.
این روزها بازار UX در دنیای نرم افزاز و وبسایت ها و باز ی ها حسابی داغ و پر رقیب است؛ چون همه می دانند که کاربران بیشتر وقت خود را در دنیای مجازی می گذرانند. خب قاعدتاً هرجا کاربر باشد، تجربه کاربری هم هست. البته، UX فقط به دنیای اینترنت و نرم افزاری محدود نمی شود؛ اما در دنیای دیجیتال، توجه به UX اهمیت خیلی بیشتری پیدا می کند؛ به دلیل اینکه کاربر، به سرعت می تواند یک جایگزین برای سایت و نرم افزار شما پیدا کند.
محصول یا خدمت شما باید از نظر زیبایی شناختی جذاب باشد و در عین حال به آسانی قابل تفسیر باشد. طراحی را تا حد امکان مینیمال و هدفمند انجام دهید.
حتما بخوانید: آشنایی با انواع آیکون + معرفی 5 سایت دانلود رایگان آیکون
ویژگی چهارم؛ قابل جستجو باشد
اصطلاح تجربه کاربری را اولین بار، دان نورمن در دهه 80 استفاده کرد، ولی مفهوم آن، مدت زیادی قبل از آن هم وجود داشته است. قرن هاست که انسان ها به دنبال بهینه سازی محیط اطراف خود برای حداکثر راحتی کاربر هستند. حتی از زمان انسان ها اولیه، همه به دنبال تجربه کاربری بهتر بوده اند و گرنه تا الان این همه اختراع برای راحتی بشر به وجود نمی آمد.
«تجربه\u200e کاربری (User Experience) به اختصار UX، شامل رفتارها، نگرش ها و احساسات یک کاربر درباره استفاده از یک محصول، سامانه یا سرویس خاص است. یعنی در تعامل انسان و رایانه،جنبه های کاربردی و تجربه های ارزشمند و معناداری برای کاربر وجود دارد که به صورت عاطفی بر او اثر می گذارد و احساسش را تغییر می دهد.
برای درک اهمیت تجربه کاربری بیاید نگاهی به پژوهش آقای جنرسن _که در سال 2016 انجام شده است- بیندازیم. نتایج این مطالعه نشان می دهد، 42 درصد از مراجعه کنندگان به سایت ها به دلیل پیچیدگی و دشواری دسترسی به بخش های مختلف آن سایت، از خریدشان منصرف شده اند.
حتما بخوانید: سئو کلاه سیاه؛ مناسب برای کلاهبرداران!
از نظر تجاری، طراحی تجربیات کاربر، کلید اصلی رضایت مشتری و ایجاد وفاداری است. اگر استفاده از یک محصول برای کاربر ساده و لذت بخش باشد، دلش می خواهد دوباره آن را استفاده کند ولی یک کاربر ناراضی شاید هیچ وقت دوباره بر نگردد.
اگر شما هم علاقه پیدا کردید که در مسیر یادگیری UX قدم بردارید، می توانید از آکادمی نوین شروع کنید. ما یک صفحۀ اختصاصی برای تجربه کاربری در آکادمی داریم.
این مرحله شبیه نقشه یک ساختمان است که تمام کاری که باید انجام شود، در آن مشخص است و منتظر اسکلت بندی و نمای ظاهری (UI) است.
حتما بخوانید: الگوریتم پنگوئن گوگل بروزرسانی شد!
4. طراحی نهایی
مثلاً وقتی یک خودکار می خرید و بعداً می فهمید موقع نوشتن با آن راحت نیستید، شاید همان لحظه عوضش نکنید (البته من خودم همان لحظه عوضش می کنم، شما را نمی دانم). اما اگر یک سایت را باز کنم که ظاهری شلوغ و پلوغ داشته باشد، یا بخواهد من را به خاطر سرعت پایینش معطل کند، سریع می روم سراغ سایت بعدی!
آکادمی آموزش UX
بگذارید یک مثال بزنم:
حتما بخوانید: شفافیت: راهکار اصلی یک تجارت با ثبات و مثال زدنی
خب حالا پس از اینکه اطلاعات خوبی را به دست آوردیم، دست به خلق و طراحی ایده های جدیدی می\u200eزنیم. البته ایده هایمان باید، هم منطبق با رفتار و علایق مخاطب\u200eها و هم اهداف و چشم اندازهای سازمان ما باشد. این فرآیند تا آنجا که بتوانیم به ساده ترین و بهترین طراحی و راه حل برسیم ادامه پیدا می\u200eکند.
طراحی تجربه کاربری یا UX Design یعنی محصول و فرآیند کار را طوری برای کاربر ساده، کم دردسر و زیبا طراحی کنید که در تمام مراحل کار با سیستم شما تجربه خوبی برایش رقم بخورد و احساس رضایت کامل داشته باشد.
توجه به اهداف و چشم انداز کسب وکار فراموش نشود
مثلاً یکی می گوید، چرا پست محصولات شما قیمت ندارد؟ این یعنی کاربر از اینکه هی بیاید و قیمت بپرسد حس خوبی ندارد. یا شاید اصلاً حس کند، قیمت ها خیلی بالا هستند که اعلام نشده اند (اعتمادش کمرنگ می شود). این ها می شود تجربه های بد کاربری. خلاصه که شما چندین راه مختلف پیش پایتان است تا بتوانید خواسته\u200eها، نیازها و رفتار مخاطب\u200e خود را بفهمید.
یک وبسایت تجاری را در نظر بگیرید. اگر سایت خیلی دیر لود شود، یا خیلی پیچیده وشلوغ باشد، به شما حس خیلی بدی دست می دهد و تجربه خوبی نخواهید داشت. اصلاً شاید اسم سایت را به خاطر بسپارید که دیگر از این سایت استفاده نکنید.
خب از روایتگری بگذریم و کمی وارد تعریف\u200e های حرف ه\u200eای تر شویم. اگر می\u200eخواهید بعد از خواندن این مطلب برای بقیه توضیح دهید که واقعاً تجربه کاربری چیست؟به چه درد ما می\u200eخورد و طراح UX چه کارهایی باید بکند، با ادامه این مطلب همراه شوید.
تجربه کاربری یا UX چیست؟
متیو ویکمن (Matthew Wakeman) در کتاب تکنیک های عملی تحقیقات UX برای طراحی محصول بهتر، می گوید:
آقای نورمن را یادتان هست که اصطلاح تجربه کاربری را ساخته بود؟
با ارزیابی تجربه های خوب و بد کاربران، برای هر کدام راه حل های مختلفی را ارائه می کند که صد البته خودش نیاز به بررسی های علمی و فنی دارد؛ در نهایت بهترین راه، با توجه به راحتی کاربر و علاقه هایش انتخاب می شود. گاهی طراح باید خودش را جای کاربر بگذارد تا ببیند که رفتار و احساس کاربر در مورد محصول چه می تواند باشد. مثلاً هنگام طراحی یک سایت یا اپلیکیشن، طراح تک تک فعالیت هایی که کاربر قرار است در آن انجام دهد را در نظر می گیرد و برای هر کدام، ساده ترین، زیباترین، کارآمدترین راه را ارائه می دهد که بهترین بازخورد را داشته باشد.
این مثال نشان می دهد که ارزش طراحی UX نه تنها برای کاربر بسیار زیاد است، بلکه برای کسب و\u200e کار و نام تجاری شما حائز اهمیت است.
واقعیت این است که وقتی بحث تجربه کاربری می شود، UI هم ناخودآگاه وارد ماجرا می شود؛ چون UI و UX هم در تعریف و هم در اجرا همپوشانی\u200e های زیادی با یکدیگر دارند اما خب در عین حال نمی\u200eتوان این دو را یک مقوله مشترک در نظر گرفت.
مقایسه UX و UI
پاسخ به این سوال شاید در ابتدا آسان نباشد. چون طراحی تجربه کاربری برای هر محصول یا کسب و کار باید منحصر به فرد و با در نظر گرفتن جزئیات مربوط به آن باشد.
قبل از توضیح کار طراح UX، ابتدا باید بدانیم اصلاً هدف طراحی UX چیست؟
فقط به این نکته دقت کنید که در نگاه اول ممکن است این ویژگی ها برای UX نباشد. ولی عمیق تر که بنگریم، می فهمیم که وجود یا عدم وجود هر یک از این موارد، UX و تجربیات کاربری را می سازد.
ویژگی اول؛ سودمند باشد
یک شرکت برای اینکه حواسش به تمامی این اتفاق ها باشد که این احساس های ناخوشایند در مشتری ایجاد نشود، نیاز به یک متخصص UX دارد. در بخش بعد قرار است راجع به کار یک طراح UX حرف بزنیم.
طراح UX دقیقاً چه می کند؟
نظرتان چیست که UX را روی همین مقاله تمرین کنیم؟ پس بگویید UX این مقاله برای شما چه بود؟ کجای مقاله را دوست نداشتید؟ نظرتان راجع به مطالب مختلف، چه بود؟
پس با سرنخ\u200eهای خوبی که با خواندن این مقاله برای کاربرد تجربه کاربری به دست آوردید، دست به کار شوید! چون همان طور که گفتیم، یک به دست آوردن یا ایجاد تجربه کاربری خوب نیازمند شناخت انحصاری یک محصول و مخاطب\u200eهای آن است در نتیجه علاوه بر مطالعه تئوری، تمرین و تجربه جدی می\u200eطلبد!
طراحی تجربه کاربری برای هر محصول یا خدمت داستان منحصر به فرد خود را دارد. تا حدی که گاهی ممکن است دو محصول مشابه با توجه به نوع مخاطبشان طراحی تجربه کاربری متفاوتی را داشته باشند. با وجود تمام این تفاوت\u200eها، می\u200eتوان چهار مرحله مشترک زیر را در طراحی تجربه کاربری برای تمامی محصولات یا خدمات در نظر گرفت.
1. پژوهش
یک چیز جالب دیگر:
فرض کنید وارد یک فروشگاه اینترنتی شده اید، اول که 10 -15 ثانیه ای شما را معطل کرده که لود شود. وقتی وارد صفحه محصول شدید، توضیحات محصول را می بینید و یک عکس از محصول. عکس از نماهای دیگر محصول وجود ندارد. این ها کمی شما را دودل می کند ولی چون تخفیف دارد و قیمتش کمی کمتر از جاهای دیگر است تصمیم میگیرید بخرید.
می خواهم تجربه کاربری را با داستان خودم شروع کنم:
دوره های کاربردی و جامعی هم به زودی تهیه و ارائه خواهد شد. از همین امروز با رفتن به صفحه آموزش UX یادگیری را شروع کنید.
بیایید با یک مثال مسئله را روشن تر کنیم:
دسترسی پذیری در تجربه کاربری محصول یا خدمت یعنی طراحی طوری باشد که برای همه افراد با هر توانایی قابل استفاده باشد. حتی افراد توانیاب که اختلال شنوایی، بینایی، حرکتی یا اختلال در یادگیری دارند. به شخصه توجه به این مورد را کمتر دیده ام، شاید به این دلیل است که شرکت ها فکر می کنند که با این کار منابع مالی خود را هدر می دهند چون افراد ناتوان بخش کوچکی از جامعه هستند. اما به هر حال آن ها هم بخشی از مخاطبان شما هستند و با در نظر گرفتن این موضوع هم به نوعی مسئولیت اجتماعی خود را ادا کرده اید. و مهم تر از همه اینکه وقتی در طراحی خود، افراد با توانایی کمتر را هم در نظر می گیرید، برای افراد دیگر هم استفاده اش آسانتر می شود.
ویژگی ششم؛ قابل اعتماد باشد
البته دیگر هیچ چمنی در مسیری که من عبور می\u200eکردم باقی نمانده بود. انگار آدم\u200eهای عجول و بی\u200eملاحظه\u200eای مثل من آنقدر تعدادشان زیاد هست که زودتر رسیدن از هر چیزی برایشان مهم\u200eتر باشد. در واقع، ما ناخودآگاه مسیر متفاوتی را برای خودمان ایجاد کرده بودیم که با آنچه طراح از قبل پیش رویمان گذاشته بود، تفاوت داشت.
شرکت اپل از همان طراحی اولیه محصولش تا بعد از استفاده از آن ها حواسش به این تجربه های کاربری بوده و هست. حتی در کوچکترین موارد ممکن.
رندال تری می گوید: «اگر یکبار مرا گول بزنی، شرم بر تو. اگر برای بار دوم مرا گول بزنی، شرم بر من».
برای این کار می توانید نظرسنجی کنید یا اگر بخش ارتباط با مشتری دارید، از آن ها کمک بگیرید. این گروه همیشه پای درد و دل مشتری ها نشسته اند و اطلاعات زیادی دارند. اصلاً چرا راه دور برویم؛ کامنت هایی که افراد در شبکه های اجتماعی شما می گذارند را که حتما دیده اید. همین کامنت ها پر هستند از تجربه هایی که کاربران بیان می\u200eکنند. مطمئن باشید، ایده های زیادی از دل آن ها بیرون می آید.
تحقیق راجع به کاربران کلید حل مشکل است
شاید اگر آن زمان آقای نورمن با چنین عنوانی به شرکت شما می آمد، اصلاً راهش نمی دادید و می گفتید طراح UX چه شغلی است دیگر؟ ما همچین چیزی لازم نداریم. ولی امروز می بینید که پژوهشگر یا طراح UX یک مهره کلیدی در شرکت هاست؛ چون همه الان به این نکته پی برده اند که تجربه کاربر چقدر مهم است و چقدر می تواند در اعتبارشان موثر باشد.
حالا این تجربه کاربری به چه درد ما می\u200eخورد؟
خب حالا که اهمیت UX را تا این حد درک کردیم، عوامل اثرگذار بر User Experience را بخوانیم.
طراحی User Experience یعنی تمام این مراحل طوری طراحی شود که همه چیز کاملاً برای کاربر آسان و در دسترس باشد. از لحظه ورود تا موقع دریافت کالا و خدمات و حتی استفاده از محصول!
اگر من فقط یکساعت برای حل یک مشکل زمان داشته باشم، دو سوم از آن را اختصاص می دهم به فهمیدن و توضیح این که دقیقاً مشکل چیست.
برای مثال، شلوغ بودن منوهای سایت مشکل طراحی رابط کاربری است ولی باعث ایجاد یک تجربه کاربری ناخوشایند برای کاربر می شود. پس موقع طراحی UI باید حسابی حواستان به UX ها هم باشد. اصلاً خودتان را بگذارید جای مشتری و ببینید اگر جای او بودید چه فکر و احساسی نسبت به محصول خود، طراحی و فرآیند کارش داشتید.
سیستمی که محصول یا خدمت در آن ارائه می\u200eشود باید تا حد امکان برای استفاده ساده و آسان باشد. سادگی و درک راحت کاربر از محصول را باید سرمشق کار خود قرار دهید.
ویژگی سوم؛ برای کاربر مطلوب باشد
ایشان در اوایل دهه 90، به عنوان طراح UX به اپل پیوست و اولین فردی بود که چنین عنوانی در رزومه کاری خود داشت. او قرار بود همه جنبه های تجربه کاربر با یک سیستم، از شروع فرآیند با یک ایده، طراحی صنعتی، گرافیکی، رابط کاربری، تعامل فیزیکی و هر آنچه که قرار بود بر کاربر تاثیرگذار باشد را بررسی کند و بهترین راه حل ها را ارائه دهد.
\xa0
منبع: https://www.novin.com/blog/what-is-ux/
تو دوره فرصت های اینترنتی بهترین راه رو بهت نشون میدیم! برای مشاوره رایگان، همین الان با ما تماس بگیرید.
شروع می کنم
به زبان ساده تر عناصر و فرآیند را طوری طراحی کنید که استفاده از محصول و خدمات شما آسان، کارآمد و لذت بخش باشد.
باید بدانید مشتریان شما چه کسانی هستند؟ چه علایقی دارند؟ نیازهایشان چیست؟ چالش هایی که با محصول شما دارند چیست؟
«رابط کاربری (UI) بدون بهره گیری از تجربه کاربری (UX) مانند این است که یک نقاش بدون اینکه در ذهن خود طرحی داشته باشد، رنگ را روی بوم بپاشد. از سوی دیگر، طراحی تجربه کاربری بدون توجه به رابط کاربری مانند استفاده از قاب یک اثر هنریست، بدون آنکه طرح مناسبی را بتوان در آن جای داد.»
دنبال دکمه خرید می گردید. پیدا نمی کنید. کلی اسکرول می کنید و آن پایین سمت راست دکمه خرید را می بینید. کلیک می کنید تا به سبد خریدتان اضافه شود ولی شما را به صفحه پرداخت میفرستد؛ یعنی اگر بخواهید چیز دیگری بخرید باید برگردید دوباره سرچ کنید.
این جمله دقیقاً مفهوم قابل اعتماد بودن را برایتان روشن می کند. اگر کاربر بار اولی که از محصول یا خدمات شما استفاده کرد، به شما بی اعتماد شد، شانس دوباره به شما نمی\u200eدهد که باز تجربه بدی که داشته تکرار شود. چون برای مشتری گزینه هایی زیادی وجود دارد که جایگزین شما کند.
خب، حالا یک نفر باید باشد تا همه عناصری که این تجربه ها را ایجاد می کند، آنالیز کند. این فرد باید تحلیل کند که این محصول یا خدمت، در تمام مراحل، چه احساسی در کاربر ایجاد می کند؟ آیا چیزهایی که کاربر می خواسته، برایش فراهم شده یا نه؟ و اینکه چقدر استفاده از آن آسان است.
کار طراح UX از وقتی که هنوز محصولی وجود ندارد شروع می شود. اولین کار او این است که مشتری ها و نیاز آن ها را شناسایی کند و اگر محصولات مشابهی وجود دارد، ببیند مردم چه مشکلاتی با آن ها دارند.
حتماً تا الان متوجه شده اید که تجربه کاربری چیست؟ چطور باید آن را طراحی کرد و چه تفاوتی با طراحی رابط کاربری دارد. اینکه از اینجا به بعد با تجربه کاربری را باید چه کار کنید بر می\u200eگردد به جایگاه شما! \xa0آیا شما صاحب کسب و کار هستید و می\u200eخواهید برای کاربرتان تجربه کاربری خارق العاده\u200eای فراهم کنید!؟ آیا مخاطب یک محصول یا خدمت هستید و می\u200eخواهید تجربه\u200eی سروکار داشتنتان با آن را نقد کنید!؟ یا اینکه قصد دارید متخصص طراحی تجربه کاربری باشید!
احتمالاً طراح پارک با خودش هزار و یک فلسفه بافته که مسیرهای پیچ در پیچ و زیبایی خلق کند، اما در نهایت، منِ شهروند – بخوانید کاربر – اولویت اصلی \u200eام زودتر یا راحت\u200eتر رسیدن به مقصد است. البته این بدان معنا نیست که زیبایی را نادیده بگیریم! چراکه مخاطب در ناخودآگاه خود زیبایی را درک می\u200eکند و رابط کاربری یا همان User Interface هم برایش مهم است.
راستش را بخواهید، من هنگام عبور از آن مسیر زیبا راحت نبودم و ترجیح می دادم مسیر دیگری را جایگزین کنم! این یعنی طراحی ظاهری اگرچه زیبا بود، اما تجربه \u200e راحتی را برای من ایجاد نمی کرد، در نتیجه، یک جای طراحی تجربه کاربری ایراد داشت!
رابط کاربری یا UI به مجموعه صفحات، تصاویر و المان های بصری – مثل دکمه ها و آیکون ها – گفته می شود که کاربر برای تعامل با یک دستگاه یا برنامه از آنها استفاده می کند.\xa0تجربه کاربری هم آن تجربه و حسی است که کاربر در هنگام تعامل با بخش های مختلف از محصولات و سرویس های یک شرکت دارد که شامل نحوه تعامل او با رابط شماست.
برخی از اهالی فن، نقل قول جالبی به کار می برند:
پس توجه به این مورد هم تا حد زیادی مهم است. هر مخاطبی انتظار دارد در مواجهه با محصول یا خدمات شما تجربه\u200eای قابل اطمینان و سرشار از اعتماد را درک کند و خلاصه اینکه در طراحی تجربه کاربری باید بتوانیم اعتماد کاربر را برای استفاده\u200eهای بعدی از محصولمان جلب کنیم.
دنبال یه کار پر درآمد از اینترنتی؟
در مقابل یک سایت دیگر راه تصور کنید که همان محتوا را خیلی روان و راحت، در کنار هم و در صفحه خلوت و زیبایی گذاشته است و به راحتی می توانید به هر آنچه که لازم دارید، دسترسی داشته باشید.
کم کم دارد معلوم می شود که کار طراح تجربه کاربری به این راحتی ها هم نیست. این فقط یک توضیح ساده و مفهومی از این شغل پرکاربرد بود و اگرنه در عمل نیاز به مهارت های متنوعی دارد. به نظر، یک طراح UX باید، هم علم مدیریت داشته باشد هم بازاریابی و فروش!! هم درباره طراحی بصری و زیبایی شناسی اطلاعات داشته باشد و هم بتواند کمی پا در کفش روانشناس ها بکند. اطلاعات فنی هم که دیگر که جای خود دارد. چون قرار است در همه مراحل توسعه محصول حضور داشته باشد.
کمی پیچیده بود، نه!؟ پس بیاید کمی ساده تر به این تعریف از تجربه کاربری برسیم:
در آکادمی آموزش تجربه کاربری نوین مقالاتی جامع دربارۀ مقدمات UX نوشته ایم.
بنابراین، بهترین تجربه استفاده از خدمات یا محصول زمانی حاصل می شود که یک رابط کاربری جذاب با ملاحظات مربوط به تجربه کاربری پیش روی مخاطب قرار بگیرد. (تفاوت UX و UI را به طور دقیق تر، کامل تر و با جزئیات در این مقاله بخوانید.)
در این مرحله تلاش می\u200eکنیم، داده هایی را که از طریق پژوهش های قبلی به دست آوردیم، تحلیل کنیم. تحلیل این اطلاعات، به ما کمک می کند که رفتار کاربر و چالش \u200eهای پیش روی او را در مواجهه با محصولات یا خدمات خودمان را بفهمیم و در نهایت از چالش ها و نیازهای مخاطب، به ضعف هایی از محصول که تجربه خوبی برای مخاطب ایجاد نمی کند، می رسیم.
3- طراحی کانسپت (مفهوم اولیه)
MailChimp
مثلاً اگر از siri (دستیار اپل) بخواهید چیزی را برای "فردا" برنامه ریزی کند در حالی که ساعت از 12 نیمه شب گذشته باشد، از شما سؤال می کند که آیا منظورت از فردا "بعد از بیدار شدن" است یا "تاریخ روز بعد در تقویم"؟
خب پس دو موضوع را در این قسمت در نظر بگیرید:
شاید بپرسید که ربط داستان من به تجربه کاربری و UX چیست؟
بدون اغراق می\u200eتوان گفت، مهمترین اصل در طراحی UX خوب این است که بهترین راه حل را بدون هرگونه پیچیدگی یا سختی، پیش روی کاربر بگذارید. پس از این اصل، رعایت سادگی و ظرافت در آنچه به کاربر ارائه می\u200eدهیم، از اهمیت بالایی در افزایش کیفیت تجربه کاربری برخوردار است.
MailChimp یک شرکت ایمیل مارکتینگ است که نماد سایتش را چهره یک میمون به اسم فردریک گذاشته است. فردریک یک موجود بامزه است که در برخی قسمت های سایت که کاربر باید کاری انجام دهد، ظاهر می شود و با پیام های طنز و شوخی سعی می کند ارتباط عاطفی با مخاطب برقرار کند. این نزدیک کردن تکنولوژی به انسان، یک عمق یا بهتر است بگوییم یک احساس، به طراحی آن ها اضافه کرده که باعث می شود مراحلی که کاربر باید در وبسایتشان انجام دهد، برایش خسته کننده نباشد.
دیجی کالا دیجی کالا هم از سایت های داخلی است که در تمام قسمت های سایتش، طراحی UX خوبی دارد. از رنگ و طبقه بندی و ترتیب پیشنهاداتش گرفته تا اطلاعات کاملی که در اختیار مخاطب قرار می دهد، برای تجربه و تاثیر بر کاربر فکر و برنامه ریزی شده است. هر چند گاهی انتظار طولانی در تحویل دادن کالاهایش آدم را زجرکش می کند، ولی خوبی هایش هم را باید بگوییم.یکی از چیزهایی که در دیجی کالا در تجربه کاربری موثر است، جستجوی آسان محصولات است. دسته بندی و زیر دسته های کالاها در صفحه اصلی باعث می شود که کاربر مستقیم و سریع، نیاز خود را پیدا کند.